Continu ben ik bezig met het schrijven van nieuwe code. Bijna dagelijks zit ik op kantoor of ergens met mijn laptop op schoot, te werken aan de producten van lmxl. Vaak ben ik lekker bezig met nieuwe dingen. Op dit moment kom ik alleen op een punt waarbij ik weer met een oude app aan de slag moet. En let wel op (!), oud betekent in dit geval dat deze 12 maanden geleden in gebruik genomen is en er de afgelopen 6 maanden geen (grote) vernieuwingen meer in aangebracht zijn. Je moet weten dat code iedere driekwart jaar nagekeken moet worden. Het werd voor deze app dus echt wel weer tijd.

Er bestaan geen regels of wetten over hoe je code moet schrijven. Hierdoor wordt er op ontelbaar verschillende manier code geschreven. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om alles in een paar bestanden bij elkaar te zetten. Dit worden een enorm stukken code die alle functionaliteit bevatten, erg on overzichtelijk. lmxl werkt op een andere manier, namelijk met een bepaalde structuur. Deze structuur is zo behapbaar dat het voor iedereen duidelijk is waar dit stukje code over gaat en voor iedereen makkelijk terug te vinden is. Door netjes te werken hoeven we nooit aan een ander uit te leggen wat een stukje code doet. De structuur zorgt voor deze duidelijkheid.

Code is na driekwart jaar oud. Dit komt doordat onze manier van coderen door nieuwe ontwikkelingen en inzichten regelmatig veranderd. Hierdoor moeten we onze code dus zeker eens en de 9 maanden nakijken. “Vind je dat fijn? Nee natuurlijk niet!”. Zo ook bij de werkzaamheden waar ik nu mee bezig ben. We hebben twee nieuwe apps (Budg en Selection) ontwikkeld, deze nemen werk over van SchedG. Deze apps moeten dus samen kunnen werken en dan moet er soms een “kleine” aanpassing gedaan worden. Klein denk je dan, maar nee hoor, bij het eerste bestandje dat je opent is het al meteen mis; “Wat een oude rotzooi! Ongelofelijk hoe ik 8 maanden geleden te werk ging, wat een prutser!” En dan komt het grote probleem, omdat alles in elkaar verweven zit moet dan gelijk alles aangepakt worden. Een pijnlijk moment is dan dat moment wanneer je beseft dat dit klusje van 30 minuten waarschijnlijk een grote verbouwing gaat worden van 2 weken.

Niet fijn. Wel noodzakelijk om alles te kunnen blijven onderhouden. Deze twee weken werk brengt dus voor mijn gevoel geen toegevoegde waarde voor de klant, want de app bestond al. Ik ben dus twee weken bezig en er is niks veranderd. Toch is de code daarna weer netjes en opgeruimd. Achteraf altijd een bijzonder prettig gevoel als alles werkt weer zoals het hoort.

Nu eindelijk dat klusje van 30 minuten doen.

Tom

Tom